Motorische ontwikkeling van peuters stimuleren

Spelen bij Pretland/Ballorig is niet alleen heel leuk, maar stimuleert ook nog eens motorische ontwikkeling van peuters! Wij ontwikkelen onze speeltoestellen namelijk zo dat peuters worden geholpen bij de ontwikkeling van fijne en grove motoriek door gebruik te maken van onder andere spierkracht, coördinatie, evenwicht en lenigheid. Tijdens het spelen ontwikkelen kinderen zich vanzelf! Bekijk hoe wij de motorische ontwikkeling van peuter tot kleuter spelenderwijs stimuleren!

Hoe werkt de motorische ontwikkeling van peuters?

Kinderen tussen de 2 en 3 jaar ontwikkelen razendsnel op het gebied van motorische ontwikkeling. Peuters gaan van kruipen naar lopen en rennen. Daarbij willen ze steeds meer voorwerpen vastpakken. Door dit spelenderwijs te ontdekken, ontwikkelen kinderen niet alleen hun motoriek, maar ook hun zelfvertrouwen.

Deze grove en fijne motoriek is de basis voor vele bewegingen in het dagelijks leven. Als peuters dit in een jong stadium leren en snel motorisch vaardig zijn, zullen zij op latere leeftijd meer bewegen. Daarom is het zo belangrijk om de motorische ontwikkeling bij peuters en kleuters te stimuleren.

Ballorig stimuleert fijne en grove motoriek bij peuters

Door te spelen bij Pretland/Ballorig zijn kinderen continu bezig om hun omgeving te ontdekken, te klimmen en te klauteren. Zo leren ze spelenderwijs steeds meer! Al voor kinderen vanaf 6 maanden biedt Pretland/Ballorig een veilige omgeving waarin alle aspecten van de grove motoriek – armen, benen, voeten, romp en handen – geprikkeld worden. Bij de ontwikkeling van onze speeltoestellen letten wij erop dat we de motorische ontwikkeling van peuter tot kleuter stimuleren in 6 stappen:

Ruimtelijke oriëntatie 

Hoe kom ik daar? Kan ik hierdoor? Ga ik klimmen, kruipen, rollen, glijden of springen? Het klimmen en klauteren in onze binnenspeeltuin helpt de ruimtelijke oriëntatie en stimuleert hiermee de motorische ontwikkeling van peuters.

grove motoriek peuters
spierkracht peuters

Spierkracht

Klimmen, (op)trekken of hangen. Door bewegingen in herhaling uit te voeren, wordt spierkracht ontwikkeld. Dit gebeurt niet vanzelf door stil te zitten, wel door actief te spelen in onze toestellen!

Coördinatie

De samenwerking van spierkracht en motorische vaardigheden vormt de coördinatie. Wat als ik tijdens het springen door mijn knieën ga? Moet ik draaien of balanceren? Proberen en ontdekken stimuleert de coördinatie! 

motorische vaardigheden peuters
evenwicht ontwikkeling peuter

Evenwicht

Spierkracht + ruimtelijke oriëntatie + coördinatie = evenwicht. Peuters ontwikkelen bij ons evenwicht op de touwbruggen, evenwichtsbalken en trampolinespringen. Balanceren op verschillende ondergronden en diverse hoogtes. Alles draait om evenwicht.

Lenigheid

De ontwikkeling van lenigheid heeft bij een peuter veel invloed op de motoriek en kwaliteit van bewegen. Hoe leniger, hoe sneller bewegingen aangeleerd worden. Lenigheid wordt gestimuleerd door de verschillende bewegingen. Van het beklimmen van het labyrint tot het springkussen of de trampoline.

kleine motoriek peuters
ontwikkeling uithoudingsvermogen peuters

Uithoudingsvermogen

Peuters en kleuters kunnen bij Ballorig spelen tot ze erbij neervallen! Zolang kinderen uitgedaagd worden, gaan ze door en oefenen ze hun uithoudingsvermogen. Dit stimuleert ook de algehele conditie en gezondheid.

Motorische vaardigheden ontwikkelen bijPretland/Ballorig

Samen met TIGRA Gezondheidsmanagement  zijn informatieborden ontwikkeld waaruit blijkt in welke hoedanigheid een speeltoestel van Pretland/Ballorig bijdraagt aan de motorische ontwikkeling van peuters. Zonder dat jullie het zelf merken, ontwikkelen kinderen zich volop bij Pretland/Ballorig. 

In iedere vestiging vind je deze informatieborden per speel- en sporttoestel. Zo kan jij voor je kindje inschatten of jouw peuter of kleuter hier al aan toe is of dat het nog een stapje te ingewikkeld is voor de huidige motoriek. Zo kun je blijven uitdagen en spelen!

Informatieborden geven aan:
  • De moeilijkheidsgraad van een speeltoestel
  • Hoe leuk en spannend de attractie is
motorische ontwikkeling peuters

Kies je favoriete vestiging

Speciaal voor de allerkleinsten hebben wij in iedere vestiging een speciale speeltuin voor peuters ingericht. Ontdek het zelf en kom spelen bij Pretland/Ballorig. Met 6 vestigingen door heel België is er altijd wel een vestiging bij jou in de buurt! Kom langs en stimuleer spelenderwijs de motorische ontwikkeling van peuters. 

BelgiumGerman